Vplyv výživy na imunitný systém u pacientov so sklerózou multiplex

Stravovanie a výživa

01.02.2020

Vhodný jedálniček a stravovací režim môžu mať na pacienta s SM a jeho kvalitu života pozitívny vplyv. Ktoré zložky v strave majú dobrý vplyv na imunitný systém?

Potravinové návyky samé o sebe nie sú príčinou vzniku a rozvoja SM. Patogenéza je komplexnejšia, no vhodný jedálniček a stravovací režim môžu mať na pacienta s SM a jeho kvalitu života pozitívny vplyv. V tomto článku sa zamierame na zložky v strave, ktoré môžu mať pozitívny vplyv na imunitný systém.

Plošné odporúčanie neexistuje, nakoľko musíme vždy zohľadňovať jednotlivca. No ak sa aj tak chceme pokúsiť o zovšeobecnenie, odporúčame nasledovné:

  • Udržujte rovnováhu medzi energetickým príjmom a výdajom.

Vyvarujte sa nárastu tukového tkaniva. Chorí s nadváhou a obezitou sú vystavovaní protizápalovým látkam, ktoré produkuje tukové tkanivo a abnormálne regulované zložky imunity. Platí, že nadváha a obezita sú veľmi nežiaduce a prispievajú k horšiemu priebehu SM aj iných imunopatologických ochorení. 

  • Udržujte mikrobiálnu rovnováhu v črevách, jedzte dostatok zdrojov vlákniny.

Naša tráviaca sústava je prirodzene osídlená komplexným spoločenstvom mikróbov (črevná mikrobiota). Optimálne zloženie sa nachádza v čreve ľudí s prevahou rastlinnej potravy, a teda dostatočným zdrojom vlákniny (ovocia, zeleniny, strukovín, celozrnných potravín). Tieto mikroorganizmy nám pomáhajú využiť zložky potravy, ktoré nedokážeme stráviť priamo. Sú užitočné na podporu bariérových funkcií čreva a pozitívne ovplyvňujú slizničnú a systémovú imunitu. 

Konzumujte 3 – 4 porcie zeleniny a 2 – 3 porcie ovocia denne. Jedna porcia zodpovedá cca veľkosti vašej zovretej päste. Dobré je konzumovať kus/porciu ku každému jedlu v priebehu dňa. Vyberáme si rôzne druhy a konzumujeme ich aj surové, aj po šetrnej tepelnej úprave.

Strukoviny sú veľmi vhodnou potravinou, okrem vlákniny sú i zdrojom rastlinných bielkovín a zložených sacharidov. Strukoviny menej nafukujú, keď vodu, v ktorej ich namáčate vylejete a uvaríte v čerstvej vode. Strukoviny zaraďujte do jedálnička častejšie a v menších porciách, ako súčasť polievok, nátierok a podobne.

Celozrnné potraviny – celozrnné žemle, chlieb nespoznáme podľa tmavej farby, ale podľa semienok a ich množstve v pečive. Pri domácom pečení zameňte úplne alebo čiastočne bežné múky za celozrnné. Bohatým zdrojom vlákniny sú aj ovsené vločky. Ovsené vločky tiež môžete pridávať do cesta, zemiakových placiek či palaciniek. Pozor na niektoré kupované müsli zmesi. Sú príliš sladené, sledujte informácie na obale.

  • Jedzte tuky s vhodným zložením.

Uprednostňujte rastlinné tuky pred živočíšnymi. Vhodnými olejmi sú olivový a repkový. Medzi vhodné rastlinné tuky však nepatrí kokosový olej ani olej z palmových jadier, pretože majú podobné zloženie a vplyv na zdravie ako živočíšne tuky. Výnimkou medzi živočíšnymi tukmi je rybí tuk, ktorý sa považuje za zdraviu prospešný. Konzumáciu rýb by sme mali zvýšiť na 2 – 3-krát týždenne.

Tuky, ktoré obsahujú omega 3 nenasýtené mastné kyseliny pozitívne regulujú obranný zápal, zatiaľ čo tlmia ten poškodzujúci. Zdrojom je losos, makrela, sleď, pstruh, no obsahujú ich aj vlašské orechy, semienka, repka, sója a oleje z nich.

 Tuky, ktoré obsahujú omega 6 nenasýtené mastné kyseliny sú napríklad slnečnicový, kukuričný, sójový a sezamový olej. Tukov s omega 6 nenasýtenými mastnými kyselinami máme v jedálničku prebytok. Mali by sme teda voliť viac omega 3 nenasýtených mastných kyselín.

  • Zaraďujte do jedálnička potraviny s vitamínom D.

Zdrojom vitamínu D sú tučné ryby, obzvlášť koncentrovaný je v treščej pečeni a v rybom oleji. Ďalšími zdrojmi sú vaječný žĺtok, maslo či mliečny tuk. Vitamín D sa pri diagnóze SM spomína pomerne často. Ukazuje sa, že má veľmi komplexné regulačné dopady na prakticky všetky funkcie nášho tela, vrátane imunitného systému. Zdroj vitamínu D je aj slnečné žiarenie, preto je vhodné sa v rozumnej miere vystavovať slnku (v žiadnom prípade by sme sa však nemali spáliť).

Zhrnutie na záver

Udržujte si optimálnu telesnú hmotnosť, ktorú dosiahnete pomocou rovnováhy medzi príjmom a výdajom energie. Konzumujte prevažne potraviny rastlinného pôvodu a zo živočíšnych zdrojov potravín sa zamerajte na ryby, ktoré jedzte dva až trikrát do týždňa. Neobávajte sa ani bežnej konzumácie vajec alebo mliečnych výrobkov. Medzi  vhodné oleje patrí olivový a repkový.

Zdroje:

Odborný asistent v sekcii Stravovanie a výživa

PharmDr. Josef Suchopár

Josef Suchopár sa narodil v roku 1958. Je absolventom Farmaceutickej fakulty University Karlovy v Hradci Králové (1981) a absolventom druhej atestácie v odbore klinická farmácia (1987). Viac ako 10 rokov pracoval ako klinický farmaceut v nemocnici pri ležiacich pacientoch. Ďalej pracoval 4 roky na Ministerstve zdravotníctva ako riaditeľ odboru a ako námestník ministra. Posledných 20 rokov sa venuje problematike bezpečnosti liečiv. Je externým prednášajúcim na Lekárskej fakulte University Karlovy v Prahe, lektor atestačných kurzov IPVZ v Prahe, člen České farmalogické společnosti a České společnosti pro parenterální a enterální výživu. Je autorom alebo spoluautorom 95 článkov v odborných časopisoch, autorom kapitol a editor monografie „Remedia Compendium“ I. až V. Vydaní a v I. až IV. elektronického vydania, autorom kapitol a editor publikácie „Vademekum lékových interakcí Infopharm“, spoluautorom skrípt pre farmaceutickú fakultu  „Klinická farmacie pro Farmaceutickou fakultu“, autor alebo spoluautor viac ako 75 prednášok na kongresoch v ČR i v zahraničí.

Autorom fotografie je Peter Krajčovič

Partneri projektu