Zdravá životospráva ako pomocník proti únave pri SM

Stravovanie a výživa

28.01.2020

Aj keď je únava voľným okom neviditeľná, mnohým SM pacientom spôsobuje naozaj veľké problémy. Aj proti tejto extrémnej forme vyčerpanosti sa dá bojovať, napríklad vedením zdravého života.

Únava, ktorá neprechádza

Únavu v spojitosti s SM môžeme vo všeobecnosti charakterizovať ako nepoľavujúce vyčerpanie alebo extrémnu únavu, ktorú nevylieči len obyčajný spánok ako u zdravých ľudí. A ako to pri SM býva ani únavu neprežíva každý pacient rovnako. Niektorí ju opisujú ako keby mali neustále opicu, iní ako keby ich niečo doslova ťahalo k zemi. Všetci pacienti s SM, ktorí prežívajú extrémnu únavu, sa však zhodujú na tom, že únava je ich nepriateľom počas bežných dní v pracovnom či v súkromnom živote. Najhoršie je, že v niektorých prípadoch ide až o chronickú únavu, ktorá môže neprestajne trvať aj niekoľko mesiacov.

Pri únave spojenej s SM je dôležité identifikovať príčinu jej vzniku. Môže za ňou stáť samotné porušenie nervov, ale aj iný príznak SM, napríklad svalová slabosť, no únava môže byť aj vedľajším účinkov liekov, ktoré na ochorenie beriete. Či už za vašou únavou stojí jedno alebo druhé, tretie či dokonca niečo úplne iné. Zdravou životosprávou môžete svojmu telu pomôcť nadobudnúť stratenú energiu a únavu tak zmierniť.

Zdravá životospráva a výživové odporúčania

Pod životosprávou rozumieme súbor zásad a pravidiel na upevnenie zdravia a predchádzanie ochoreniam. Zahŕňa správnu výživu, vhodné rozloženie odpočinku a záťaže, optimálnu a pravidelnú pohybovú aktivitu, dostatočný a kvalitný spánok, spoločenské zázemie. Patrí sem i obmedzenie, najlepšie však úplné vylúčenie, alkoholu, fajčenia a ďalších návykových látok zo života.

Ako doplniť energiu tak, aby sme sa zároveň držali odporúčaní o správnej výžive? Zdrojom energie je pre nás potrava. Človeka by mohlo napadnúť dodať si silu pomocou niektorých energeticky bohatých potravín, napríklad prostredníctvom niečoho sladkého (čokoláda, sladký nápoj), tučného (majonézový šalát, údenina) alebo niečoho sladkého a tučného zároveň (šiška). To však nie je vhodná cesta.

Potraviny, ktoré nám majú prospieť, totiž neprinášajú len energiu, no musia byť aj výživovo bohaté. To znamená, že sú zdrojom hlavných živín, teda bielkovín, kvalitných tukov a polysacharidov. Dôležité je aj to, aby boli zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálnych látok aj prírodných a zdraviu prospešných farbív (fytochemikálií, ktoré sú najmä v ovocí a zelenine).

V boji proti únave pomôže vhodné zloženie jedálnička. Potraviny, ktoré by obsahovali všetko potrebné v dostatočnom množstve naraz neexistujú, preto je dôležité, aby bola naša strava pestrá. Jedzte rôzne druhy potravín z rôznych zdrojov a konzumujte širokú škálu druhov ovocia a zeleniny, pričom pestrosť by mala byť aj v druhu, aj vo farbe. Behom dňa a behom dní by sme mali zároveň jesť rôzne jedlá. Napríklad nie je vhodné raňajkovať stále to isté jedlo, a to ani vtedy, ak je výživné. Tiež by sa nemal variť obmedzený počet jedál (napríklad 4 – 5 jedál stále dookola). Nie je však problém, ak si v pondelok ohrejete obed z nedele v prípade, že bolo jedlo vhodne uskladnené a následne dostatočne prehriate.

Aj v prípade, že konzumujeme výživné jedlo je potrebné zohľadniť veľkosť porcií a aj to, ako často niektoré potraviny a pokrmy jeme. Hovoríme o primeranosti. Vyprážané hranolky nám trikrát za rok neublížia, naopak denné niekoľkonásobné porcie celozrnných cestovín, divokej ryže alebo ovsenej kaše môžu viesť k nárastu hmotnosti.

Energiu by sme mali telu prostredníctvom potravy dodávať pravidelne. Najlepšie je jesť po 2,5 – 3 hodinách. Postupne tak dopĺňame energiu, a tiež sa vďaka tomu bránime pocitu „vlčieho“ hladu, pri ktorom hrozí, že zjeme veľké množstvo síce energeticky bohatých potravín, no výživovo nevhodných.

Deň by sme mali začínať raňajkami, pri ktorých by sme nemali zabúdať na teplý nápoj a na kus ovocia alebo zeleniny, pričom za celý deň by sme mali zjesť 500 – 750 g ovocia a zeleniny. Ovocie aj zelenina sú pre nás dôležitým zdrojom zdraviu prospešných látok a tiež i vlákniny. Vlákninu, ktorá má význam pre zdravie čriev, ktoré má zasa vplyv na našu imunitu, obsahujú aj celozrnné potraviny, ovsené vločky či strukoviny.

V priebehu dopoludnia a odpoludnia je vhodné zaradiť do jedálnička desiatu. Desiata nemá byť len jedna maškrta, ale opäť ju tvorí jedlo, ktoré obsahuje všetky hlavné živiny. Môžu to byť mliečne výrobky doplnené o zeleninu, ovocie, celozrnné pečivo a podobne. Desiaty by sme si mali nosiť so sebou, čím zabránime neuváženému nákupu nevhodných potravín.

Jedlo v čase obeda väčšinou volíme teplé, doplnené o tepelne spracovanú alebo surovú zeleninu. Mäso by malo byť chudé, pričom 2 – 3-krát do týždňa je vhodná konzumácia rýb. Ideálne je jedlo uvarené doma, alebo v reštaurácii, ktorá sa riadi odporúčaniami pre správne stravovanie sa. Vyhýbame sa polotovarom, vyprážaným jedlám a jedlám, ktoré sú príliš mastné. Nezabúdajme, že posledný raz by sme mali jesť asi 2 hodiny pred spaním.

Vitamíny a voda

Riziko vzniku únavy pri SM môže zvyšovať nedostatok kyseliny listovej a vitamínu B12. V potravinách je zdrojom B12 mlieko, vajcia a syry, kyselinu listovú zasa nájdeme v listových šalátoch, v zelenine, ovocí, orechoch, celozrnných potravinách, v pečeni, a to najmä v kuracej. O užívaní vitamínu B12 a kyseliny listovej ako potravinového doplnku sa poraďte so svojím lekárom.

Dodržiavanie pitného režimu je veľmi dôležité aj pre zdravých ľudí, no pre SM-károv je ešte dôležitejšie. Dehydratácia totiž prispieva k únave, a to žiadny už tak unavený pacient s SM naozaj nepotrebuje. Odporúča sa vypiť približne 30 ml tekutín na 1 kg hmotnosti za deň. Osoba, ktorá teda váži 60 kg by za deň mala vypiť 1800 ml tekutín. V prípade, že cvičíte alebo je horúce počasie, aj viac.

Únava môže negatívne ovplyvniť príjem potravy. Môže sťažovať nákup, prípravu aj konzumáciu potravín, čoho dôsledkom môže byť rozvoj podvýživy. Na druhej strane únava vedie aj k zníženiu fyzickej aktivity. Ak nedôjde k úprave energetického príjmu, môže dôjsť k vzniku nadváhy a obezity. Na tieto riziká je potrebné myslieť včas.

Zhrnutie na záver

Proti chronickej únave a vyčerpanosti môže pacientovi s SM pomôcť mierna obmena toho, čo konzumuje. Jedlá musia byť bohaté na výživu, pričom by sme mali dbať na ich pestrosť, primeranosť aj pravidelnosť. Je vhodné dodržiavať odporúčaný pitný režim a mať na mysli, že únavu môže spôsobovať aj nedostatok béčkových vitamínov v tele.

Zdroje:

www.everydayhealth.com

www.healthline.com

www.webmd.com

s.wikipedia.org/wiki/Duševní_hygiena#Životospráva

https://sk.wikipedia.org/wiki/%C5%BDivotospr%C3%A1va

VALIŠ, M. , et al. Únava u roztroušené sklerózy mozkomíšní a možnosti jejího ovlivnění v neurologické praxi. Neurologie pro praxi, 2005,1, 40-41.

PAYNE, A. Nutrition and diet in the clinical management of multiple sclerosis. Journal of Human Nutrition and Dietetic, 2001, 14, 349-357.

Odborný asistent v sekcii Stravovanie a výživa

PharmDr. Josef Suchopár

Josef Suchopár sa narodil v roku 1958. Je absolventom Farmaceutickej fakulty University Karlovy v Hradci Králové (1981) a absolventom druhej atestácie v odbore klinická farmácia (1987). Viac ako 10 rokov pracoval ako klinický farmaceut v nemocnici pri ležiacich pacientoch. Ďalej pracoval 4 roky na Ministerstve zdravotníctva ako riaditeľ odboru a ako námestník ministra. Posledných 20 rokov sa venuje problematike bezpečnosti liečiv. Je externým prednášajúcim na Lekárskej fakulte University Karlovy v Prahe, lektor atestačných kurzov IPVZ v Prahe, člen České farmalogické společnosti a České společnosti pro parenterální a enterální výživu. Je autorom alebo spoluautorom 95 článkov v odborných časopisoch, autorom kapitol a editor monografie „Remedia Compendium“ I. až V. Vydaní a v I. až IV. elektronického vydania, autorom kapitol a editor publikácie „Vademekum lékových interakcí Infopharm“, spoluautorom skrípt pre farmaceutickú fakultu  „Klinická farmacie pro Farmaceutickou fakultu“, autor alebo spoluautor viac ako 75 prednášok na kongresoch v ČR i v zahraničí.

Autorom fotografie je Peter Krajčovič

Partneri projektu